Παραδοσιακές στολές στα Ρίζια

    Στα παλαιοτέρα χρόνια όπως σε όλη τη Θράκη έτσι και στα Ριζια οι άντρες και οι γυναίκες φορούσαν τη λεγόμενη παραδοσιακή στολή με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.:

    Τα ρούχα των ανδρών και των γυναικών όπως και όλης της οικογένειας είναι όλα υφαντά και ραμμένα στο χέρι. Καλοκαιρινά η χειμερινά η νοικοκυρά ήταν υποχρεωμένη να γνέσει και να υφάνει πότε μαλλί και πότε βαμβάκι. Τα καλοκαιρινά συνήθως ενδύματα και με μια όψη. Όλα βαμμένα με φυσικές βαφές πάντα στα χρώματα του ουρανού και της γης.

image5.jpg (26799 bytes)

Η γυναικεία στολή: αποτελείται από μια φούστα ή οποία είναι φαρδιά και μακριά. Η φούστα αποτελείται από εφτά φύλλα. Ένα μπροστά και έξι πίσω που κάνουν την ουρά. Το μαρινέλι είναι το επάνω μέρος της ενδυμασίας σε χρώμα κόκκινο με πιέτες μπρος και πίσω. Μαντίλα μπορντό για το κεφάλι δηλαδή, το λεγόμενο τσιμπέρι. Μαύρη ποδιά με σχέδιο κεντημένο στο χέρι .Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν έχει αρχή ούτε τέλος. Τα φλουριά είναι κρεμασμένα στο μαρινέλι η ζιπούνι. Οι κάλτσες είναι πλεχτές και μαύρες. Και τέλος το μαντίλι συνήθως μεταξωτό με δαντέλα που έχει περασμένα πούλια και μικρές χαντρούλες.

Η νυφική ενδυμασία : Η φούστα και το μαρινέλι είναι ατλαζένια ή ψιλό βαμβακερό. Τα εσώρουχα είναι βαμβακερά και κεντημένα. Το μαντίλι στο κεφάλι το λένε σκεπή και είναι μεταξωτό. Η ποδιά είναι κεντημένη. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν έχει ούτε αρχή , ούτε τέλος το κέντημα δηλ. είναι συνεχόμενο.

 

 

 

image6.jpg (44185 bytes)

 

Η αντρική στολή: Περιέχει τα πουτούρια τα οποία είναι μάλινα πολύ χοντρά από τσόχα. Πάνω ήταν πολύ φαρδιά, αποτο γόνατο και κάτω στένευαν. Το γιλέκο ήταν μαύρο από τσόχα , με κεντημένια γαϊτάνια. Το πουκάμισο ήταν άσπρο. Η φανέλα μάλιστα ήταν μάλλινη ή βαμβακερή ανόλογα πάντα με την εποχή. Το σώβρακο ( είδος στενής ζώνης) πάντα μαύρο. Τα σαριά (πανιά) άσπρα για κάλτσες και τα τσιρβουλια για παπούτσια .Στο κεφάλι φορούσαν την σιάπκα οι φτωχοί και οι πλούσιοι το καλπάκι που ήταν καπέλο μαύρο και ζωνάρι κόκκινο που το έβαζαν γύρω από τη μέση τους. Οι στολές αυτές ήταν καθημερινές .

    Όταν πήγαιναν σε πανηγύρια , γάμους και στην εκκλησία είχανε μια καλύτερης ποιότητας στολή. Κάποιες γυναίκες στο γάμο φοράνε την επίσημη αυτή στολή η αγόραζαν μια καινούρια ,το ίδιο έκαναν και οι άντρες. Εδώ και αρκετά χρόνια γύρω στα πενήντα οι στολές δεν φοριούνται παρά μόνο τα συνηθισμένα ρούχα.

    Όμως ένα δείγμα γυναικείας και αντρικής στολής υπάρχει στο Λαογραφικό μουσείο των Ριζίων. Εκτός από αυτό, τα παιδιά του Μορφωτικού Συλλόγου του χωριού ράψανε παρόμοιες στολές για να τις φοράνε , όταν χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς σε χορευτικές εμφανίσεις.